En ny tid for jobcentre – men glemmer vi det virtuelle potentiale?

21. feb. 2025

Beskæftigelsesreformen: En ny tid for jobcentre – men glemmer vi det digitale potentiale?

Regeringens beskæftigelsesreform har sat gang i en heftig debat blandt fagfolk, politikere og aktører på arbejdsmarkedet. En besparelse på 3 milliarder kroner på jobcentrene har fået kritik fra mange, der frygter, at de mest sårbare borgere bliver tabt. Samtidig ser vi en stigende tendens til digitalisering og teknologiske løsninger i beskæftigelsesindsatsen – men udnytter vi potentialet i et virtuelt jobunivers nok?

Jobcentre 2.0: Fra fysisk til digital beskæftigelsesindsats?

En central del af reformen handler om at afbureaukratisere systemet og give kommunerne større frihed. Det betyder færre fysiske samtaler, færre mødepligter og mere fleksible forløb. Kritikere frygter, at det vil ramme de borgere, der har brug for en håndholdt indsats. Maria Pagels, direktør i Fonden Grantoftegaard, stiller spørgsmålet:

"Man kan ikke virkelig lave en helhedsorienteret og værdig indsats for de allermest udsatte, samtidig med at man fjerner 3 mia. kr.? Det er mere end en fjerdedel af det samlede kommunale forbrug på området."

Mange er bekymrede for, at nedskæringer vil ramme de mest udsatte. Men hvad nu, hvis vi i stedet tænkte mere digitalt? I en tid, hvor fjernarbejde og digitale arbejdsformer er blevet normen, bør beskæftigelsesindsatsen også følge med. I stedet for at skære i indsatsen kunne vi investere i digitale jobcentre, hvor borgerne kan få adgang til vejledning, kurser og netværk via en samlet online platform.

Det virtuelle jobunivers: En løsning for de udsatte?

Flere LinkedIn-opslag omkring den nye beskæftigelsesreform peger på, at socialøkonomiske virksomheder og skræddersyede tilbud skaber gode resultater for udsatte borgere. Inge Bak, CEO for Huset Venture, understreger, at helhedsorienterede indsatser virker, og at vi ikke må efterlade de mest sårbare:

“En ny reform på beskæftigelsesområdet må aldrig smide disse mennesker under bussen. Hvorfor så ikke? Fordi det skaber resultater, at arbejde individuel og helhedsorienteret. Vi har evidens og vi ved at ca 75% hjælpes videre i job eller uddannelse.”

Men i stedet for at se det som en fysisk indsats, bør vi tænke i digitale løsninger. Et virtuelt jobunivers kunne inkludere:

  • AI-drevet jobmatching, der hjælper ledige med at finde relevante stillinger.

  • Digitale mentorprogrammer, hvor erfarne fagfolk kan støtte udsatte borgere.

  • Virtuelle karrierecentre, hvor sagsbehandlere kan møde borgere online.

  • Gamification af opkvalificering, hvor læring sker gennem interaktive platforme.

Dette kunne sikre en fleksibel, effektiv og inkluderende indsats, der både kan understøtte stærke kandidater og dem, der har brug for mere hjælp.

Skal vi vælge mellem besparelser og kvalitet?

Både Kooperationen og KL har slået alarm over de massive besparelser og frygter, at vigtige tilbud forsvinder. Kooperationen skriver:

“Med regeringens reformudspil, der blev lanceret i går, ser vi ind i en længe ventet frisættelse af beskæftigelsesindsatsen, men også besparelser for på 3 milliarder kroner. Hvordan sikres en reform i balance, der også skaber mulighed for en reel helhedsorienteret indsats til de borgere, der har brug for det?”

Også Jane Knudsen Thomsen, der er UU-vejleder i Billund Kommune, advarer om, at besparelserne rammer de mest sårbare:

“Er vi på vej til at skrotte de indsatser, der faktisk virker? (…) For mange er jobcenteret lig med "at få folk i arbejde". Men virkeligheden er langt mere kompleks – for nogle ledige er et job sidste skridt på en meget lang vej.”

Selvom reformen har positive elementer, frygter mange, at det sociale sikkerhedsnet bliver svækket. Søren Nellemann Johansen, A-kasseleder hos 3F Aarhus, sætter ord på bekymringen:

“Frisættelse må ikke blive forringelse: Økonomiske besparelser må ikke ske på bekostning af medlemmernes muligheder for opkvalificering og jobskabelse.”

Hvad mener du?

Er vi klar til at tænke jobcentre digitalt? Eller risikerer vi at tabe dem, der har mest brug for hjælp?

Hvis vi kombinerer reformens intention om forenkling med et stærkt digitalt jobunivers, kunne vi skabe en moderne, fleksibel beskæftigelsesindsats, der både sparer ressourcer og samtidig sikrer, at ingen bliver efterladt.

Er et virtuelt jobcenter løsningen? Eller er det netop den fysiske kontakt, vi ikke må miste?